Bez státní cukrárny, cestovky, tiskárny a autoškoly se obejdeme

Vláda Jiřího Rusnoka v demisi schválila velvyslance bez prověrky. Za necelé dva měsíce, co v Česku jeho tým působí, vyměnili více než 100 lidí na ministerstvech, úřadech, ve státních podnicích, či dozorčích radách společností ovládaných státem. A to aniž by získali důvěru v Poslanecké sněmovně. Kontroverzních personálií se ministři evidentně nebojí. Škoda, že tuto energii nevloží spíše do dotažení úsporných opatření, pro které navíc nepotřebují ani souhlas parlamentu. Co nekontroverzního by ministři mohli uskutečnit třeba dnes? 
  1. Zrušit Cukrárnu Ministerstva vnitra na Pankráci. Cukrárnu Ministerstvo vnitra nepotřebuje. Zabývejme se namísto prodeje a pečení zákusků raději tím, jak zlevnit třeba provoz datových schránek.
  2. Zrušit cestovní kancelář Volareza, která je v kompetenci Ministerstva obrany. Příspěvky na rekreaci dejme vojákům raději rovnou jako součást platu.
  3. Zrušit Autoškolu Ministerstva vnitra. Dejme prostor soukromým autoškolám a přemýšlejme na Ministerstvu vnitra raději nad kvalitou veřejné správy.
  4. Zrušit Tiskárnu Ministerstva vnitra. Volební lístky nám stejně tiskne firma Moraviapress, která se stará i o distribuci částek Sbírky zákonů (tedy nově přijatých zákonů). Částku 31,6 milionů korun jsme Moraviapress zaplatili za prezidentské volební lístky a 212 milionů korun za lístky do všech voleb v letech 2010 až 2014. Proč platit ještě navíc roční dotaci 25 miliónů Tiskárně Ministerstva vnitra?
  5. Zařadit Centrum sportu Ministerstva vnitra pod MŠMT. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nemá tělovýchovu v názvu přeci jen tak.
  6. Zrušit tisk státních časopisů. A rozesílat raději newslettery v elektronické podobě. Pro představu Ministerstvo vnitra tiskne rovnou několik časopisů - Archivní časopis, Kriminalistika, Policista, Sborník archivních prací, Správní právo, 112, eGON News a Veřejná správa. Poslední ze jmenovaných pořádá i soutěž Parádní web. A to i přesto, že obdobná soutěž běží na konferenci ISSS, kde je Ministerstvo vnitra aktivním partnerem.
  7. Omezit produkci videí, na které se stejně nikdo nedívá (většinu z kliků jsem stejně udělala já, protože jsem nechtěla věřit, že něco takového Ministerstvo vnitra točí). Pár perliček z celkem 158 videí zde. Začněme třeba reklamou na Zařízení služeb Ministerstva vnitra. Nebo se taky mrkněte na video o Tiskárně Ministerstva vnitra, či o časopisu Veřejná správa. Škoda, že v žádném videu se nehovoří o hospodaření a státních penězích.
  8. Zadat analýzu státních podniků a majetkových účastí státu. Stát vlastní podíly ve firmách vyrábějících chladicí zařízení, radiátory, mléčné produkty, sklo, ale vlastní i hotely jako Hotel Thermal, nebo HotelInvest, a.s. Seznam všech majetkových účastí neexistuje. Potřebujeme analýzu jejich tržní hodnoty, ziskovosti atd.
  9. Jedna země, jedno logo. Vláda by mohla rozhodnout o stop stavu pro zpracování nových log ministerstev. Stačí nám pouze jedno logo pro jednotnou prezentaci.
  10. Otevřít konečně data státu, jak se plánovalo v Akčním plánu ČR Partnerství pro otevřené vládnutí. Ministerstvo spravedlnosti nám dluží strojově čitelná data v obchodním rejstříku, nebo insolvenčním rejstříku. Ministerstvo financí by zase mohlo lépe otevřít finanční statistiky.

 

Vláda v demisi může ještě nějaký ten pátek vládnout. Namísto personálních čistek by raději mohla provést tyto rozumné úspory. Více nápadů najdou ministři v analýze úspor Karolíny Peake, kterou zpracoval tým pana profesora Martina Mejstříka. U každého opatření je uvedeno, jestli stačí, když rozhodne pouze vláda, nebo musí rozhodnout i parlament. Jak jednoduché. Stačí jen chtít.

 

Všechny tyto služby zajišťuje náš stát...

Autor: Lenka Andrýsová | středa 14.8.2013 13:29 | karma článku: 24,89 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

Lenka Andrýsová

Držím vám palce, poslanci

2.11.2013 v 20:16 | Karma: 17,88

Lenka Andrýsová

Chybí v politice mladí?

11.6.2013 v 16:12 | Karma: 10,52
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1458x
LinkedIn

Twitter

 

Seznam rubrik