Ne vždy se ve sněmovně flákáme aneb na čem jsem pracovala druhý rok

Právě začíná třetí rok mého funkčního období. Při této příležitosti bych vám chtěla sdělit, čím jsem se během druhého roku ve sněmovně zabývala, a představit vám výsledky mé práce. Zároveň bych vám ráda poděkovala za vaše nápady a podněty, které jste mi zasílali na e-mail nebo sdělovali při osobních setkáních. Děkuji taktéž za konstruktivní komentáře na Facebooku, které mi dodaly inspiraci, ale také rozšířily obzory. Ráda bych zdůraznila desatero aktivit, ke kterým mne dovedla spolupráce s Vámi. Více o mých činnostech v posledním roce se dozvíte na mých webových stránkách.

1.   I díky vaší zpětné vazbě jsem se obrátila na Kancléře Poslanecké sněmovny s návrhem na změnu webu Poslanecké sněmovny Parlamentu. Dnes můžeme slavit úspěch. Sněmovna má nový design svých stránek, které jsou nyní přehlednější, lépe se na nich orientuje a obsahují více informací. Sněmovní tisky tak například najdete i na Facebooku.

2.   Výstupy z mnou iniciovaných kulatých stolů o lobbingu velkou mírou přispěly ke zpracování analýzy jeho regulace v českém prostředí. Závěry z kulatých stolů jsem prezentovala i na konferenci v Senátu věnované lobbingu. Děkuji všem účastníkům a spoluorganizátorům za přínosné argumenty a jejich práci v expertním týmu.

3.   Osobně jsem se také na váš podnět zabývala otázkou zrušení thajských víz a podařilo se. S platností od 11. srpna 2011 nepotřebují držitelé českých cestovních pasů při vstupu na území Thajska pro turistický pobyt do 30 dnů vízum.

4.   Na základě poptávky veřejnosti jsme se Zahraničním výborem našim protějškům v Kanadě zaslali na můj návrh dopis týkající se otázky kanadských víz pro české občany, který znovu otevřel diskuzi na toto citlivé téma. Několikrát jsme taktéž jednali s paní velvyslankyní v rámci skupiny přátel Kanady. Věřím, že víza budou zrušena v prvních měsících roku 2013.

5.   Podala jsem také pozměňovací návrh k zákonu o veřejných zakázkách, který přináší více transparentnosti.  Vlastnickou strukturu musí rozkrýt i subdodavatelé, kteří se na plnění zakázky podíleli více než z 10 %.

6.   Na podnět pana profesora Jaroslava Fenyka jsme s poslankyní Janou Suchou připravily pozměňovací návrh k zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob, kde jsme doplnily trestné činy právnických osob týkající se pletichaření při veřejných zakázkách a hospodářské soutěže.

7.   Velmi děkuji studentům Univerzity Karlovy a Fakultě sociálních věd za spolupráci na semináři o brandingu České republiky, který se pod záštitou Zahraničního výboru a vicepremiérky Karolíny Peake konal v Poslanecké sněmovně. Studenti zde pod vedením Ladislava Kopeckého prezentovali výsledky své rozsáhlé studie  o značce ČR a potřebě její zastřešující komunikační strategie, která musí být nadresortní a systémová. Konkrétně jsem pro vytvoření pracovní skupiny pod Úřadem vlády. Správná prezentace České republiky totiž může ovlivnit nejen turistický ruch u nás, ale i export naší země. Toto téma bylo dlouhodobě podceňováno. Studenti výrazně přispěli k jeho znovuotevření a přinesli mnoho kvalitních podnětů a nápadů pro vytvoření jednotné komunikační strategie.

8.   Taktéž se mi podařilo zařadit na jednání Zahraničního výboru body týkající se proexportní strategie a nové strategie CzechInvestu.

9.   Díky vašim dotazům a diskuzím a díky práci mé bývalé stážistky Kateřiny Vokalové jsem Ministerstvu zahraničních věcí předložila návrh, jak bychom mohli ušetřit značný objem finančních prostředků v rozpočtové kapitole ministerstva díky efektivnější práci České republiky s mezinárodními organizacemi. Ušetřené prostředky bychom mohli lépe využít na propagaci republiky v rámci diplomatických misí a přispět tak k větší konkurenceschopnosti naší země.

10.   Ve spolupráci s velvyslancem v Polsku panem Janem Sechterem jsem uspořádala výjezd pro podnikatele a starosty z Jesenicka do polských Katovic na Evropský hospodářský kongres. Zde  se měli možnost setkat se svými partnerskými městy na území Polska a taktéž získat vhodné kontakty pro obchodní spolupráci.  Na této vydařené akci se nám podařilo opět zintenzivnit vzájemné vztahy  s našimi polskými protějšky.

Ráda bych vás také dále seznámila s dalšími projekty, na kterých momentálně  pracuji a budu pracovat i v následujícím roce. Budu se zabývat změnou zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, který zavede tzv. IMU (interest make-up, dorovnávání úrokových rozdílů). Jako členka vyjednávací skupiny pro rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu pracujina tom, aby se tento úřad mohl zabýval i hospodařením společností vlastněných státem a územně samosprávnými celky. S poslanci z dalších politických stran jsem členkou týmu, který pracuje na vytvoření etického kodexu poslance. Věřím, že se nám konkrétní návrh kodexu podaří předložit již v tomto roce. Hlouběji  se budu v dalším roce zabývat otevřeností státní správy a e-governmentu. V současnosti bych velmi přivítala posun v přípravě e-sbírky. Pečlivě budu sledovat fungování základních registrů, které  mohou  výrazně zlepšit a zpřehlednit služby veřejné správy. Snažím se apelovat na předložení zákona o úřednících, který považuji za  klíčovou normu našeho volebního období. Daří se práce na novém zákonu týkajícím se kontroly financování politických stran. Právě před měsícem skončilo připomínkové řízení. Pracuji i na novele zákona o finanční kontrole, kde jsme ve spolupráci s kolegy upozornili Ministerstvo financí na řadu nejasností a opatření, která jsou v rozporu s mezinárodními kontrolními standardy a mohou kolidovat i s požadavky Evropské komise. Věřím, že se nám na základě této diskuze podaří přijmout komplexní pozměňovací návrh, který nedostatky odstraní.

I v těchto otázkách uvítám vaše postřehy. Těším se na další spolupráci s vámi.

Autor: Lenka Andrýsová | čtvrtek 31.5.2012 18:03 | karma článku: 12,81 | přečteno: 1540x
  • Další články autora

Lenka Andrýsová

Držím vám palce, poslanci

2.11.2013 v 20:16 | Karma: 17,88

Lenka Andrýsová

Chybí v politice mladí?

11.6.2013 v 16:12 | Karma: 10,52
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1458x
LinkedIn

Twitter

 

Seznam rubrik