Diskuse

Proč teď Lotyšsko roste a proč se politici nemusí bát úspor

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je zajímavé, jak stejný jev někdo hodnotí jako úspěch, jiný jako pohromu:

http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2013/01/03/latvia-is-a-success-story-if-by-success-story-you-mean-disaster/

Už byl v diskuzi zmíněný demografický vývoj Litvy - díval jsem se, že v 80-tých letech se každý rok narodilo v Litvě zhruba 40.000 dětí. Od roku 1995 se tento počet pohybuje kolem 20.000 - tzn. Litevský národ přirozeným způsobem vymírá. Krize navíc radikálně zvýšila ekonomickou emigraci.

Mě to připadá, že za pár let bude možné oslavně zvolat: "ozdravná" operace se zdařila, pacient zemřel.

0 0
možnosti

Uvidíme. Zatím se jeví, že jejich kroky nesou ovoce. A dostupné predikce vypadají také dobře. Každopádně to, že lotyšský premiér dokázal vysvětlit nepopulární kroky a byl znovuzvolen, hovoří o tom, že se mu vysvětlování reforem povedlo. A také fakt, že k reformám je donutil především tlak z MMF, je také pravdivý.

Emigrace není pozitivní trend. S tím souhlasím. Nicméně emigrace je přirozená tam, kde ekonomická úroveň není dobrá. A to se bohužel v Lotyšsku stalo. Pokud se ale provedou správná opatření, může se vše změnit. Podívejte se na příběh Seatllu. V 70.letech také lidé masivně emigrovali. A dnes? Dnes v něm sídlí Microsoft a daří se mu. Čas ukáže, jestli Lotyšsko provedlo ta správná opatření.

0 0
možnosti
Foto

Správným krokem je snižování státních výdajů a daní a uvolňovat podnikatelské restrikce, které zabraňují podnikání.  Dlouhodobě zprivatizovat zdravotnictví a školství odstranit povinnou školní docházku a utlumit veškerou státní sociální a důchodovou péči.

0 0
možnosti

Zajímavé je, že Skandinávie patří dlouhodobě k zemím s nejvyšší kvalitou života - a přitom mezi rozvinutými zeměmi patří k těm, které mají nejsilnější veřejný sektor. Díky tomu mají kvalitní zdravotnictví, školství, infrastrukturu atd.

0 0
možnosti

No můj názor je, že při současném systému ani není reálné uvažovat o nějakém oddlužení. Selský rozum mi velí, že jako jediný možný prostředek, jak dnes dostat větší peníze od vrstvy bohatých (ti jsou de facto věřiteli států, ať již přímo či nepřímo) je buď jejich investicí, za kterou však čekají nějaký výnos nebo prostě půjčkou. Myslím, že není náhodou, že vyrovnaný rozpočet mají ty státy, které mají abnormálně vysoký přebytek obchodní bilance (což nejde u všech, např. státy se svými měnami si budou vzájemně devalvovat). Tudíž si myslím, že ať to beru zprava nebo zleva, perpetum mobile fungovat nebude a brzo to krachne...

0 0
možnosti
Foto

Princip tzv. liberálních reforem tkví v přesunutí občanů z deště pod okap, tedy umělým zhoršením již tak hrozné situace. Jakmile společnost padne na dno, začne se nové počítání, z nové, daleko nižší úrovně. Pak je i propad růstem a liberální demokraté jsají, že se jim to povedlo. Za dalších 10 let jsou opět tam kde byli, ale tvrdí, že prosperují. Za dvacet let zkrachují a dělají opět tzv. reformy.

0 1
možnosti
Foto

Kdyby došlo k osekání rozpočtu v Česku, tak by to politikům vedle redukcí legálních příjmů značně omezilo i možnosti úplatků, které  dostávají za poskytnutí zakázek, kvůli kterým především do politiky jdou a proto to u nás nepřipadá ani v úvahu.

1 0
možnosti

Díky za reakci, Štěpáne. To si mysleli nejdřív i v Lotyšsku. Potřebujeme naše politiky pořádně namotivovat. V Lotyšsku museli provést úsporná opatření kvůli MMF. Jinak by nedostali půjčku. Tlak MMF snad v Česku potřebovat nebudeme. Nejlepší motivací pro politika je hlas ve volbách. Nebo... příspěvek do stranické pokladny. Uvidíme, jestli v Česku najdeme odvahu na mnohem menší úspory. Třeba na zrušení mojí oblíbené státní cukrárny, autoškoly, cestovky a hotelů :)

1 0
možnosti

No jo,Lotyšsko,úspěšná země,ze které se utíká,vždyt tam od roku 2000 ubylo 20 procent obyvatel-emigrovali,to není zrovna dobrý příklad.

0 0
možnosti

Emigraci ve svém blogu taky zmiňuji. Je to tak. Je to negativní jev. Otázka je, co by stalo, kdyby se úspory neprovedly. Mimochodem, i lidé z Detroitu emigrují.  A když se nedařilo Seattlu, taky emigrovali. Dokonce si z toho pár lidí udělalo legraci a v Seatllu u letiště vyvěsili billboard s nápisem alá "Ty, kdo odletáš poslední, zhasni světla." Viz http://www.boeing.com/boeing/history/narrative/n070boe.page

Seatlle už krizi dávno překonal a město, kde má sídlo i Microsoft, je velmi atraktivní pro život. Viz http://images.businessweek.com/slideshows/2012-09-26/americas-50-best-cities#slide50

I do Lotyšska, které dnes roste a snad bude i nadále, se, doufejme, budou lidé zase pomalu vracet.

1 0
možnosti