Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky za příspěvky a komentáře. Ano, je pravda, že bychom měli mít zákony jednodušší. Ne vždycky je ale tak jednoduché popsat přesně nějakou skutečnost a to stručně. Usilovat o co nejjednodušší znění bychom ale měli. Rušit některé zbytečné zákony taky. I o tom jsem na blogu psala. Konkrétně o studentské iniciativě Zrušme zákon.

Co se komerčních systémů týče, ty Vám nikdo zakazovat nebude. Za ně se ale platí. Podle mě by zákony a přístup k nim měl být zdarma. Navíc můžeme ušetřit nějakou tu korunu českému rozpočtu. O nákladech na tištění zákonů jsem taky psala. Viz moje minulé blogy. ;-)

0 0
možnosti

Co se mne týče, tak přijdu z práce tak ztahaný, že sebou fláknu na gauč a nemám chuť ani sílu si číst ve Sbírce zákonů.

Ať už je v elektronické, nebo listinné podobě...

Oblast IT - v poslední době politiky a jejich kámoši oblíbená oblast jak vykrádat státní rozpočet, že?

1 0
možnosti

K91a86r17e45l 51N40o29v87á63k

22. 3. 2013 15:17

V románu 1984  vláda neustále přepisuje minulost pomocí tiskovin.

Pokud by vzniklo něco jako e-zákony, tato vize by se mohla stát realitou.

Centrální moc by mohla zpětně měnit zákony.

0 0
možnosti

K27a12r80e74l 98N51o94v20á24k

22. 3. 2013 15:15

Řešením je zjednodušování zákonů a rušení zbytečných zákonů.

Nový zákon by měl být jevem velmi výjimečným a zřídkavým.

0 0
možnosti

Elektronická sbírka zákonů znamená konec právní jistoty.

Od jejího zavedení místo sbírky listinné již nikdy nebudeme mít jasno v tom, co skutečně bylo jako zákon vydáno a jak se to liší od toho, co je který den zrovna k dohledání v elektronické sbírce.

ASPI je také chybové - a jakou mu přitom majitelé věnují pozornost!

1 0
možnosti

Zakonu je zbytecne moc. Coz takhle uzakonit, ze vsechny zakony se musi vejit na 1000 normovanych stran A4. Malo zakonu a spravedlivi a cestni soudci ridici se i rozumem, to je ta spravna cesta

2 0
možnosti
Foto

Lze souhlasit, že i pro právního laika je obtížné dohledat si právně závaznou normu. Potud e-sbírka fajn. Právnická klička: "neznalost zákona neomlouvá" je totiž dnes jen projevem arogance s státní zvůle.

Kromě výše zmíněného: právní předpisy je nezbytné minimalizovat, nikoliv nadále řadou kvadratickou zmnožovat. Zákony by jít opačným směrem: ke krátkému a stručnému výčtu zákazů, nikoliv k nesrozumitelnému a obšírnému výčtu věcí povolených, se všemi z obšírného textu plynoucími chybami a nepřesnostmi, která jsou později podrobovány právním výkladům s neskonale širokými mantinely.

Právo je třeba rekodifikovat, nikoliv nekonečně novelizovat hloupé zákony ještě hloupějšími novelami (případně s přílepky). Počínaje Ústavou.

2 1
možnosti

Tak zrovna do Ústavy bych zasahoval opravdu minimálně a jen v těch nejnutnějších případech.

2 0
možnosti

a nebylo by prospěšnější raději ten milion a půl radikálně seškrtat a nové zákony přijímat v takové podobě, aby nemusely být novelizovány ještě dřív, než vejdou v platnost?

1 0
možnosti

J36a69n 36R82á54ž

22. 3. 2013 14:58

To byste musel z Parlamentu vyhnat inovátory typu Marka Bendy, který vždy počká na chvíli, kdy se schvaluje zákon o rybnících, aby k němu mohl nenápadně přilepit lobbysty "prolepenou" inovaci daňového zákona a s ní novelizovanou část obchodního zákoníku osvobozující spřátelenou skupinu např. dovozců ropy od nějaké povinnosti a pokud možno tak, aby si toho nikdo nevšiml. Když je Parlament plný právem nepolíbených doktorů medicíny a podivně vystudovaných "plzeňských" taky-právníků, kteří nic v životě praktického nedokázali a při tom kecají do všeho, a nejraději kafrají do předloh zákonů, které dlouho zpracovávaly týmy odborníků,tak se nesmíme divit,že naše legislativa je zaplevelena hovadinami víc než roky nesečená louka.

1 0
možnosti

Nejdůležitější zákony pro mou práci mám komentované a v knižní podobě. Pokud je něco složitějšího, tak hledám v ASPI (tam najdu i judikáty, včetně rozsudků soudů, vše ve velmi přehledné podobě). Pokud ta Vaše sbírka projde, tak klidně, ale já v ní dělat nebudu - jsem zvyklý na ASPI, vyhovuje mi to a umím s tím dělat.

0 0
možnosti

J62a47n 67R34á39ž

22. 3. 2013 15:05

Máte pravdu.Bez autoritami komentovanovaného znění a bez přehledné zpracovaných judikátů, to jest tak, jak funguje ASPI, je právnická praxe nemožná.

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1458x
LinkedIn

Twitter

 

Seznam rubrik