Zjednodušme si život zrušením zákona

Už vás také naštvala další povinnost, nebo služba státu, která je naprosto zbytečná? Vadí vám nějaký úřad a nejraději byste jej zrušili? Pochybujete o přínosu Ústavu pro hospodářskou úpravu lesa, o kterém se tady již blogovalo a který má rozpočet čtvrt miliardy korun ročně? Komplikuje vám podnikání kus paragrafu, který byste nejraději vymazali? Nelíbí se vám výjimky v zákonech?

Pak neváhejte a vyzkoušejte si práci poslance. Navrhněte zrušení zákona, nebo jeho části studentům a odborníkům na legislativu a ekonomii prostřednictvím stránek projektu Zrušmezákon.cz. Nápad, který podpoří pětičlenná odborná porota, poputuje přímo k nám poslancům. Tato iniciativa poskytuje unikátní platformu pro sdílení nápadů, které se mnohdy nedostanou až tam, kde se s nimi dá skutečně něco dělat.

Dobrých nápadů pocházející přímo od občanů není nikdy dost. Díky smysluplným podnětům, které vychází přímo z praxe, se nám například podařilo snížit byrokracii při pořádání voleb. Jsem ráda, že se do této práce studenti se vší vervou pustili. Sbírání a selekce nápadů představuje kus dobré práce, která může zkvalitnit život nás všech. Přímo ve vládě na rušení zbytečných agend pracuje vícepremiérka Karolína Peake. Přichází s návrhem, jak v roce 2014 ušetřit až 16 miliard Kč.

Sama na půdě Zahraničního výboru pracuji na tématu efektivizace členství České republiky v mezinárodních organizacích. I tato aktivita může přispět ke snížení výdajů ve veřejné správě. Kromě ministrů a poslanců se ale do snižování nákladů na správu státu můžeme zapojit všichni. Důležité však je nevzdat boj už na začátku. Pouhá kritika k samotné změně nestačí. Zamyslete se nad tím, která ustanovení zákonů byste odstranili a pošlete nám vaše nápady. Těšíme se na ně, ať už jste úředníkem, podnikatelem, či studentem, nebo třeba zemědělcem.

Budeme rádi, když o tomto projektu řeknete i vašim známým nebo se stanete fanoušky na Facebooku.

 

Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co ty můžeš udělat pro svojí zem. JFK

Autor: Lenka Andrýsová | čtvrtek 4.10.2012 11:25 | karma článku: 12,36 | přečteno: 1003x