„Necítím se jako hrdina,“ řekl mi disident z Kuby

12. 10. 2010 13:42:54
Díky projektu Fórum 2000 se v Praze současně vyskytuje řada zajímavým osobností z celého světa, které jejich země trestají za jejich politické názory. Dneska jsem díky Člověku v tísni měla možnost setkat se s panem José Luis García Panequem, který strávil 7 let svého života v kubánském vězení za svou angažovanost v kubánské nezávislé tiskové agentuře. V červenci tohoto roku byl propouštěn s tím, že odjede do španělské metropole Madrid. Toho, že se Kuba rozhodla propustit řadu politických vězňů, si cením.

„Necítím se jako hrdina“ říká pan Paneque

Po té, co jsem panu Panequemu řekla, že si vážím jeho práce a odvahy, mi sdělil: „Já se jako hrdina necítím.“ I když si pan Paneque, který po pobytu ve vězení váží pouhých 40 kg, skromně své zásluhy nepřiznává, jeho práce důležitá je a uznání si jednoznačně zaslouží. Když se člověk nebojí říct svůj názor i přesto, že si je vědom, jak to ovlivní jeho život, je odvážný kousek. Takové hrdiny potřebujeme i v naší zemi. Takové hrdiny máme.

Česká republika je Kubě příkladem

Pan Paneque zdůraznil, že násilná změna režimu by Kubě nepřinesla nic dobrého. Násilí by způsobilo, že by moc přešla z rukou jedné diktatury do druhé. O to kubánští disidenti nestojí. Váží si spíš cesty demokratizace naší země. Česká republika zvolila při přechodu k demokratickému systému nenásilnou cestou a ze země, kde vládla jedna komunistická strana, se stala relativně stabilní demokratická země.

Kubánští vysokoškolští studenti o změnách režimu pravidelně diskutují

Veřejnost na Kubě si potřebu změny režimu uvědomuje. Podle slov pana Panequeho tvoří studenti na univerzitách diskuzní spolky a lidé provozují domácí knihovny, kde se šíří zakázané informace. „Budeme rádi, kdyby se do Kuby dostalo více knížek, které na Kubě nemůžeme vydávat. Na Kubě, pro zajímavost, čteme i knihy pana prezidenta Václava Havla,“ dodával pan Paneque a naznačil, že by se do převozu knih mohli zapojit všichni lidé, kteří jedou na Kubu a změnu režimu podporují.

Mezinárodní podpora je pro Kubu klíčová

Mezinárodní komunita může Kubě podle pana Panequeho podstatně přispět. Pan disident si pochválil, že naši diplomaté na Kubě jsou k oponentům režimu vstřícní. Přijetí na ambasádách pro ně hodně znamená a může pomoci zlepšení poměrů. Klíčovým partnerem mezinárodní podpory je Španělsko, které má s Kubou kromě jazyka společnou i část historie. Chceme-li podpořit Kubu, bylo by dobré vést rozhovory nejen s disidenty, ale i se Španělskem.

Informace od Člověka v tísni:

José Luis García Paneque (45) je kubánský lékař a bývalý ředitel projektu Nový kubánský tisk (Nueva Prensa Cubana). Za svou opoziční činnost byl v roce 1997 propuštěn ze zaměstnání a od následujícího roku se zapojil do činnosti nezávislé tiskové agentury Libertad v rámci projektu Nueva Prensa Cubana. V čele projektu NPC stál od roku 2001 do roku 2003, kdy byl kubánským režimem zatčen a odsouzen na 24 let.

Kubánský lékař a bývalý ředitel projektu Nový kubánský tisk (Nueva Prensa Cubana) José Luis García Paneque byl v roce 2003 odsouzen na 24 let kvůli údajnému spiknutí s cílem destabilizovat v zájmu Spojených států kubánský politický systém. Během sedmiletého pobytu ve vězení prožil dlouhých 17 měsíců na samotce. „Podmínky ve vězení jsou strašlivé. Voda se nedá pít, jídlo je zkažené, hygienické podmínky jsou špatné. Navíc mu vyhrožují, že znásilní naši dceru,“ sdělila americkým médiím jeho žena Yamilé Yánez, které kubánská vláda umožnila vycestovat i s dětmi do USA. Paneque, který po propuštění přiletěl 13. července spolu s dalšími kubánskými disidenty do Madridu, vážil v důsledku otřesných podmínek v kubánském vězení necelých 40 kilo. Účast kubánského disidenta na konferenci, která se koná v Praze 10.–12. října, tak bude záviset především na jeho zdravotním stavu.

Autor: Lenka Andrýsová | úterý 12.10.2010 13:42 | karma článku: 8.29 | přečteno: 1084x

Další články blogera

Lenka Andrýsová

Registr účtů zlevní práci úředníků a zkrátí formuláře a žádosti. Kdo ho prosadí v Česku?

Dánsko patří mezi špičky v oboru digitalizace veřejného sektoru a nabízí nám hodně inspirace. Jedním z prvních řešení, kterým Dánsko digitalizaci veřejného sektoru zahájilo, je registr účtů.

19.9.2021 v 20:16 | Karma článku: 8.72 | Přečteno: 357 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 89 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 180 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 590 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1458

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...